Welzijn op voorschrift


“Het duwtje in de rug heeft mij goed gedaan…”

 

Soms zit het je even niet mee of is het lastig om zelf weer een goeie draai aan het leven te geven. Vaak uit zich dat in allerlei lichamelijke en/of psychische klachten. De eerste stap zetten om hier iets aan te doen, kan lastig zijn. Een duwtje in de rug vanwege de huisarts en een begeleiding van de welzijnscoach, kunnen dan het verschil maken.


Wat is Welzijn Op Voorschrift?

“Samen met de huisarts en de welzijnscoach naar een aangenamer en gezonder leven”

Welzijn Op Voorschrift is een aanbod voor mensen met klachten waarvoor een medische of psychologische behandeling niet nodig is. Het gaat om vage klachten zoals somberheid, moeheid, gespannen zijn,  eenzaam zijn, …. Huisartsen, zorgverleners en welzijnswerkers kunnen mensen doorverwijzen naar een welzijnscoach, door gebruik te maken van een ‘voorschrift’. Dit ‘voorschrift’ helpt mensen om effectief de stap te zetten naar begeleiding door een welzijnscoach. Uiteraard kan je ook zelf de stap zetten om een welzijnscoach te contacteren.


Wat doet de welzijnscoach?

“Samen met jou op zoek naar een passende activiteit, advies op jouw maat!”

De welzijnscoach gaat samen met jou op zoek naar activiteiten die erop gericht zijn jouw gezondheid en veerkracht te versterken. In één of meer persoonlijke contacten met de welzijnscoach worden jouw mogelijkheden en wensen besproken. De welzijnscoach kent het aanbod en zoekt samen met jou naar een andere of actievere invulling van je dagdagelijkse leven.

Onderzoek toont immers aan dat een actief leven, waarbij ook ingezet wordt op het versterken van je veerkracht, een duidelijke verbetering brengt in je mentaal en fysiek functioneren. Op die manier kan je zelf voorkomen dat je echt ziek wordt of afhankelijk wordt van medicatie. De welzijnscoach zal jouw een duwtje in de rug geven.

Door goed gekozen activiteiten of nieuwe bezigheden kan je zo zelf actief je welzijn verhogen. De welzijnscoaches hebben een indrukwekkend aanbod van ‘welzijnsarrangementen’  in de grabbelton. Zo zoeken ze samen met jou iets binnen de volgende thema’s: bewegen met plezier, ontmoeten en beleven, smakelijk en gezond eten , genieten van natuur en dier, cultuur,kunst en muziek, je inzetten voor anderen en jezelf meer in balans.

 

Voor wie is Welzijn Op Voorschrift?

“Het was lastig om weer een goeie draai aan mijn leven te geven.  Ik wilde er wel iets aan doen, maar wist niet goed hoe dit aan te pakken…”

Welzijn Op Voorschrift kan iets voor jou zijn, wanneer je ervaart dat je iets mist in je leven. Misschien voel je soms nutteloos of niet echt gelukkig. Of je voelt je eenzaam, je komt gewoon te weinig onder de mensen.  Slecht slapen, je moe voelen, af en toe angstig of somber zijn, kunnen aanleidingen zijn om een beroep te doen op Welzijn Op Voorschrift. Soms is het gewoon lastig om zelf opnieuw een goeie draai aan het leven te geven, bijvoorbeeld bij verlies van een dierbare, ziekte of ontslag of een andere vervelende gebeurtenis. In Genk is Welzijn Op Voorschrift er voor  55-plussers.


Welzijn Op Voorschrift in Limburg en Genk

“Welzijn Op Voorschrift is een beproefd ‘recept’ uit Nederland”

Het Limburgs overlegplatform geestelijke gezondheid nam het initiatief voor de start van het preventieproject ‘Welzijn Op Voorschrift’, naar het voorbeeld van het Nederlandse ‘Welzijn Op Recept’. Het project Welzijn Op Voorschrift wordt uitgevoerd in drie Limburgse gemeenten: Peer, Bilzen, en Genk. De welzijnsarrangementen in dit artikel werden samengesteld door Welzijn Op Voorschrift, Genk. Indien je meer wil weten, vraag vrijblijvend de uitgebreide folder over dit aanbod of neem contact op met:


Telefonisch:

OCMW Genk: 089 57 32 00

De Genkse lokale dienstencentra: 089 57 34 81

Via mail:

welzijnopvoorschrift@ocmwgenk.be

OCMW Genk, we zijn in beweging
OCMW Genk - We(L)zijn in beweging
Welzijnscampus 11, 3600 Genk
tel. 089/57 32 00, fax 089 57 32 01, info@ocmwgenk.be     Afdrukken Deze pagina afdrukken