Hulp bij schulden

Afhankelijk van je situatie, biedt het OCMW verschillende soorten hulp:
  •  Budgetbegeleiding

Het doel van budgetbegeleiding is dat je leert hoe je jouw inkomsten en uitgaven kan beheren. Je ontvangt zelf je inkomsten en voert zelf alle betalingen uit. We helpen je met het opmaken van een budgetplan en een inventaris van je schulden. Je krijgt advies en persoonlijke ondersteuning.

  • Budgetbeheer

Het doel van budgetbeheer is hetzelfde als dat van budgetbegeleiding: je leert hoe je jouw inkomsten en uitgaven kan beheren. Maar het verschil met budgetbegeleiding is dat wij als OCMW je inkomsten ontvangen en in jouw plaats de betalingen doen van je vaste kosten en van je schulden. Je krijgt leefgeld om eten te kopen of om andere noodzakelijke aankopen te doen.

  • Collectieve schuldenregeling

Een collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure voor schuldproblemen. Het doel is dat je in de mate van het mogelijke je schulden afbetaalt en dat je tijdens de afbetaling nog menswaardig kan leven. Er wordt je hiervoor een schuldbemiddelaar toegewezen. Na een collectieve schuldenregeling kan je opnieuw schuldenvrij door het leven.

Wil je je financiële situatie bespreken of een van deze soorten hulp vragen? Kom dan langs in een van onze wijkcentra of maar een afspraak. 


Meer info over schulden?