Mei 2017 - maand van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

BaarmoederhalskankerVroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Laat van je 25e tot en met je 64e elke drie jaar een uitstrijkje nemen.

Baarmoederhalskanker is makkelijk op te sporen door een uitstrijkje om de drie jaar. Dat geldt ook voor de stadia die baarmoederhalskanker voorafgaan. In die voorstadia is de ziekte nog heel beperkt. Er is dan nog geen kanker. Een eenvoudige behandeling is vaak genoeg. Wordt een voorstadium niet behandeld, dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. Dat gebeurt meestal heel langzaam en kan wel tien tot vijftien jaar duren.

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de doelgroep behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen.
Op 14 mei is het moederdag. Stuur jouw mama die dag een videoboodschap op supermamas.be. Zo stuur je haar niet enkel jouw persoonlijke wensen, maar ook een herinnering om tijdig deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.
Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?
Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘Patient Viewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en de pincode nodig.
In Genk nam 51,3 % deel aan het bevolkingsonderzoek en zo scoren we net iets lager dan de deelname in onze provincie (52,2 %).

Laat je dochter vaccineren!
De Vlaamse overheid biedt alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Meisjes die nog niet gevaccineerd en jonger dan 19 zijn, kunnen het vaccin met een voorschrift van een arts bij de apotheker kopen. De arts kan het vaccin dan toedienen.

LET OP! Ook als je gevaccineerd bent blijft een uitstrijkje nodig!

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog!
Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker.

LOGO LIMBURG rgb